به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «عصر بازی» نوشته مسعود کوثری عصر روز دوشنبه 13 تیر در بیست و یکمین نشست از سلسله نشست های «زرین قلم» در فرهنگسرای رسانه رونمایی و توسط دو تن از استادان ارتباطات مهدی محسنیان راد (استاد دانشگاه امام صادق) و اعظم راودراد ( استادیار دانشگاه تهران) نقد و بررسی شد.
کوثری: تخیل ما در حال تغییر است
در ابتدای این نشست مسعود کوثری نویسنده «عصر بازی» با تقدیر از دستاندرکاران رونمایی از کتابش گفت: من روزگاری را میبینم که عکسهای خود را به شرکتهای بازی سازی میدهید تا بتوانید کودکی خود را در یک بازی رایانهای ببینید.
وی افزود: فضای بازیهای رایانه ای به زودی ایجاد میشود چون تخیل ما در حال تغییر است و صنایع ترکیبی جدید ما هم همین رسانه و بازیها هستند. هر رسانه جدیدی که میآید، به دنبال تغییر و وارد شدن به مرحله جدید است.
مولف کتاب «عصر بازی» ضمن بیان تبادل ایجاد شده بین بازی و فیلم در هالیوود ادامه داد: این تبادل نشان میدهد که هر دو رسانه به دنبال تغییر هستند. نکته دیگر این است که توجه به سمت روایتهای چندلایه جلب شده که خلاف روایت خطی است.
کوثری تصریح کرد: تعامل بازی با صنعت سینما و تلویزیون، سیستم رفت و برگشت عجیبی را به وجود میآورد و تصور ما از تمدنها را تغییر میدهد. رادیو زمانی مهمترین ابزار تقویت هویت ملی بود اما امروزه عصر بازی است که تمدن ایران را بازسازی میکند.
وی هدف خود از نوشتن کتاب عصر بازی را اینگونه بیان کرد: این کتاب مثل پستویی میماند که همه چیز در آن گنجانده شده است. من قصد داشتم بدنه علمی این رسانه ساخته شود و افراد بدانند روایت در بازی با سینما چه تفاوتی دارد.
کوثری با بیان اینکه بازی لذتی دارد که در هیچ رسانهای وجود ندارد، اضافه کرد: ما باید به سمت این لذت برویم و از آن بهره بگیریم. بازی شما را سرگرم میکند و تصور متفاوتی از زندگی به شما میدهد.
این استادیار دانشگاه تهران تاکید کرد: باید کتابهای مستحکمی در این موضوع داشته باشیم و به سمت این رسانه برویم تا آن را مال خود کنیم. چون این بازی کودکانه نیست و نسلی که آن را تجربه کردند تصورشان از جامعه و جهان به گونه دیگری است.
محسنیانراد: بازی رایانهای، رسانهای است که کمک میکنند تا مغز پیچیده انسان تخیلش را تقویت کند
در این نشست همچنین مهدی محسنیان راد در سخنانی گفت: در روزگاری که به کتاب بها داده نمیشود، این یک فرصت است که فرهنگسرای رسانه ایجاد میکند تا یک کتاب از طریق این جلسه انعکاس یابد.
وی ادامه داد: زبان کتاب «عصر بازی» ساده و روان است و توانایی یک نویسنده در این است که بتواند به زبانی که ساده باشد با مخاطب خویش سخن بگوید چرا که سخت نوشتن مطالب علمی افتخاری ندارد.
محسنیان راد تاکید کرد: بازیهای رایانهای دو ویژگی رسانه بودن و فضا داشتن را داراست. این تخیل ماست که فضای بازی را میسازد. در واقع بازی رایانهای رسانهای است که کمک میکنند تا مغز پیچیده انسان تخیلش را افزایش دهد.
وی ساختار کتاب «عصر بازی» را منسجم دانست و درباره منابع آن اضافه کرد: در استفاده از منابع لاتین نویسنده به افرادی ارجاع کرده که در حوزه بازیها پرکار و دارای سابقه درخشانی بودهاند.
محسنیان راد همچنین در انتقاد از این کتاب گفت: امیدوارم در ویرایش دوم، نظریههای بومی هم به آن اضافه شود و بیشتر به حوزههای بومی پرداخته شود.
راودراد: «عصر بازی» چشم ِ بسته جامعه را باز میکند
اعظم راودراد هم در این نشست ضمن تایید نظرات محسنیان راد افزود: در مباحث جامعه شناسی هنر وقتی به هنرهای عامه پسند میرسیم میبینیم که ادبیات موضوع ضعیف است چون همیشه نخبه گرا صحبت کردهایم.
وی تصریح کرد: اما هنرهای عامهپسند بعد از گسترش رسانهها شکل گرفتند. به عبارتی جامعه بشری در حال جلو رفتن است و در هر دورهای ویژگی خاصی پیدا میکند. این کتاب نیز میگوید به سمت جلو برویم و فرصتها و تهدیدها را با هم ببینیم.
راودراد تاکید کرد: این کتاب چشم ِ بسته جامعه را باز میکند و به سمت دنیای جدیدی سوق میدهد که چه بخواهیم و چه نخواهیم وارد آن میشویم. این مقصد، گریزناپذیر است و چه بهتر که قبل از رسیدن به این مقصد آن را بشناسیم.
در پایان مراسم ضمن رونمایی از کتاب «عصر بازی» لوح تقدیر به همراه تندیس رسانه از سوی رئیس فرهنگسرای رسانه به میهمانان اهدا شد.
نظر شما